Memory of a study trip  A meeting at Kikori-ya

研修の想いで 樵屋での出会い
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いよいよ今日が最終日4日目です。
記念に畑に蕎麦を蒔きました。この蕎麦は11月に再び訪れた時に、研修員の皆さんと「そばがき」をして食べる予定です。
阿武町のうそんセンターでは
1,今回の研修で学んだこと  2,11月の研修で何を見たい? 学びたい?
この二つを中心に意見交換がされ、次回11月に向けて熱い想いを語って頂きました。

It is finally the last 4th day today.

They sowed seeds of buckwheat as a memory.  When they come back in November, we are planning eat ‘Sobagaki’(buckwheat flour cake) together.

At Abu Town Rural Center, we had enthusiastic discussion on two themes:  1. what they learnt and 2. what do they want to observe?, learn?

蕎麦の種とゴミとを選別しているようす。
「私の国では、これは女性が良くやっていますよ。」
と言いながらもなかなか手つきは慣れたものです。

He is separating the seeds and dust.

He says, “In my country women do this work”.

But he himself is doing it quite well.

みんなで変わりながらクワを使うもの、種を蒔くものと、全員で頑張りました。

Some used hoe one after another and some sowed seeds.  All worked together.

「どうだい、クワの使い方はおれが一番うまいだろう。」

Look at me!  I use the hoe best!

 

みんなで記念の看板を立てることにしました。
一人ひとりの名前を入れた看板は、収穫までここに立てて、訪れた方に皆さんのことを語ります。

We decided to put up a signboard.

The signboard with each name of the participants will stand here till harvest.  I will explain this to the visitors.

振り返りは、2分科会に分かれて熱心に議論されました。In the reflection time, we were divided into two groups and had heated discussion

今回最後の記念写真です。
みんなで覚えたジャンケンをしながらはいポーズ

The last memorial photo of this time

“Pose!”, playing the newly mastered Janken.

4日目 最終日

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